Ca aspect, exista mai multe varietati de vinete, iar acesta este motivul pentru care vanata a fost folosita initial drept decoratiune pentru gradina. Insa toti stim vanata drept o leguma lucioasa, de culoare mov-inchis, lunga cam cat un castravete. Vanata este bogata in nutrienti benefici pentru tine, vitamine si minerale. Printre acestea se numara vitaminele C, K si B6, magneziu, fosfor, fibre si potasiu. Astfel, vinetele ajuta digestia, metabolismul si pot fi un aliat puternic impotriva anemiei.
Trucuri pentru a gati vinetele
Pe langa beneficiile pentru sanatate, vinetele sunt excelente pentru un plus de savoare, dar si textura. Acestea pot inlocui si carnea in unele feluri de mancare tocmai datorita texturii lor.
Atunci cand alegi vinetele perfecte pentru reteta ta, incearca sa alegi legumele care sunt de o marime mai mica, deoarece nu vor fi la fel de amare. Totusi, daca vinetele tale sunt mai mari sau iti doresti sa eviti acel gust amar, taie vinetele in bucati, apoi presara niste sare pe deasupra. Dupa putin timp, scurge lichidul lasat de acestea si spala sarea de pe ele.
Vinetele sunt excelente in combinatie cu sosurile de rosii, deci le poti folosi si in paste, lasagna si musaca. Un alt mod de a gati vinetele este pe gratar, presarate cu sare si piper sau condimentele tale preferate. Le poti consuma drept garnitura sau in sendvisuri, cu mozarella si sos de pesto.
De asemenea, daca iti doresti o garnitura de legume la cuptor, adauga bucati de vinete in tava si presara pe deasupra putin sos de pesto. In aceeasi tava poti gati si piept de pui sau peste, iar astfel vei avea un fel delicios si mai putine vase de spalat!
Desi exista numeroase retete ce contin vinete sau in care le poti adauga, ratatouille ramane unul din cele mai populare feluri. Aceasta este o mancare din Franta ce contine felii de rosii, vinete si mai multe tipuri de dovlecei, acoperite cu un sos pe baza de rosii.