Consumat cu moderatie, untul poate chiar sa aduca beneficii pentru sanatatea ta. Untul contine vitaminele A, E si K2 si este o sursa importanta de antioxidanti. Aceste substante vor fi benefice pentru sanatatea oaselor, ochilor si chiar a tiroidei.
Cum se obtine untul?
Untul se obtine din smantana separata de lapte proaspat. Aceasta smantana este amestecata viguros pana cand obtii untul pe care il vei separa de lichidul pe care procesul il lasa in urma. In fabrici este folosita forta centrifuga pentru a obtine untul in cantitati mari si intr-un timp scurt, insa poti face propriul unt chiar si acasa!
Cum poti folosi untul?
De cele mai multe ori, aroma si textura unor prajituri perfecte sau ale unui sos desavarsit se datoreaza untului din acestea. Cei mai mari bucatari stiu ca secretul mancarurilor cele mai delicioase este untul, iar mai jos vei gasi o lista cu moduri in care poti folosi untul pentru un plus de savoare.
Unt aromat
Poti folosi acest unt atunci cand gatesti ceva in tigaie sau pentru a-l adauga in sosuri. Inmoaie cativa catei de usturoi in putin ulei de masline, apoi indeparteaza usturoiul. Intr-un bol separat, amesteca un pachet de unt cu acest ulei - uleiul ii va da aroma si va ajuta in textura. In acest amestec poti adauga ierburi aromatice proaspete, ceapa taiata marunt sau condimente. Pune untul pe o folie de plastic si impacheteaza-l, apoi pastreaz-l la frigider.
Sos de paste
Orice sos de paste va avea un gust mai bogat si o textura mai placuta daca adaugi putin unt in timp ce acesta fierbe.
Impreuna cu uleiul de masline
Atunci cand trebuie sa sotezi ceva in ulei de masline, incearca sa inlocuiesti o jumatate din cantitatea de ulei de masline cu putin unt si vei observa o aroma mai puternica in mancarea ta.
In supe crema
Orice supa crema poate fi transformata in ceva magic cu putin unt!