Una din cele mai importante substante benefice oferite de peste este omega-3. Aceasta este o substanta pe care corpul tau nu o produce singur, insa o poti obtine consumand peste, avocado, seminte de chia si alte alimente. In general, beneficiile aduse de consumul de peste sunt imbunatatirea circulatiei si incurajarea unei inimi puternice, lucruri ce pot scadea riscul de infarct.
Pestele este singura proteina de origine animala ce poate fi consumata in perioada postului, insa doar in anumite zile. Aceste zile sunt numite “dezlegari la peste”.
Cele mai cunoscut mod de a prepara pestele este cel prin care acesta este prajit intr-un invelis de faina de porumb sau la cuptor, dar exista nenumarate feluri in care te poti bucura de aceasta proteina. Pestele poate fi consumat crud, conservat sau gatit.
Peste crud
Pestele crud este consumat sub forma de sushi, un preparat japonez care a devenit popular in intreaga lume. Sushi este de obicei servit sub forma unor rulouri ce pot contine orez, alge, legume, peste sau alte ingrediente. De obicei, somonul si tonul sunt folositi pentru sushi.
Peste conservat
Pestele conservat este cel mai adesea consumat afumat sau marinat in otet. Heringul, scrumbia, somonul si macroul sunt alegeri foarte bune pentru astfel de preparate.
Peste gatit
Pestele poate fi gatit la cuptor, fiert pentru ciorba si prajit. Atunci cand gatesti peste la cuptor, acesta este delicios alaturi de legume si un sos ce poate da o aroma deosebita carnii (precum crapul), sau doar cu un sos simplu din miere (somonul).
Unul din cele mai populare feluri de mancare din Marea Britanie este file de peste prajit, alaturi de o portie de cartofi prajiti. Pentru un peste prajit delicios si crocant, foloseste un invelis crocant de faina de porumb sau pesmet, in care ai adaugat condimentele preferate.
Pentru cel mai bun gust si o textura excelenta, incearca crapul, carasul sau pastravul.
Pentru o ciorba reusita, cel mai potrivit tip de peste este crapul!