1. Pastele au fost facute prima data in China, nu in Italia
Surprinzator, nu? Chiar daca ai putea crede ca pastele s-au nascut in frumoasa Italie, de fapt provin din China sau Grecia. Totusi, in lumea iubitorilor de paste circula un mit potrivit caruia acestea au fost aduse in Europa in secolul XII de catre Marco Polo, faimosul explorator venetian, la intoarcerea lui din China.
In schimb, de-a lungul timpului, au fost descoperite ustensile de facut paste in sudul Italiei, iar aceasta tara poate fi considerata regina pastelor datorita tehnicilor pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului, a combinatiilor inedite si a dragostei pentru acest preparat.
Tot din pagini de istorie am cules si urmatoarea informatie: la inceputuri pastele nu erau consumate cu sos rosu. Pentru asta este o explicatie simpla: rosiile nu existau inca in Europa deoarece au fost aduse mult mai tarziu din Mexic. Totusi, in scurt timp, pastele cu sos rosu au devenit o combinatie emblematica in Italia si a fost o chestiune de timp pana cand spaghetele bolognese au cucerit papilele gustative.
2. Cate feluri de paste sunt in intreaga lume?
5? 10? 25? Ce spui de 600?
Raspuns corect: sunt mai mult de 600 de feluri de paste in intreaga lume. Iata cateva dintre ele: bucatini, penne, scialatelli, tagliatelle, mafalda, ghocchi, spaghetti, rigatoni, tortellini, farfalle, pici, ravioli, fusilli.
Nu-i asa ca aceste nume iti aduc aminte de spumoasa limba italiana? Pentru asta iti mai spunem inca un secret: in italiana, numele date pentru aceste savuroase preparate sunt uneori amuzante. De exemplu, spaghetti inseamna ate, farfalle inseamna fluturi, orechiette urechi mici, iar ravioli napi.
3. Cum mancam corect pastele?
Italienii nu folosesc o lingura si o furculita atunci cand mananca spaghete. Acesta este un obicei american. In Italia pur si simplu rascucesti furculita in farfurie si iei cat mai multe paste in ea. Apoi te bucuri de gustul desavarsit.
4. Cat de mult ne plac pastele?
Un italian consuma aproximativ 26 de kilograme de paste intr-un an. Daca ar fi sa facem un calcul asta inseamna ca intr-un an consuma aproximativ 600 de milioane de kilometri de spaghetti, adica suficient cat sa inconjuram pamantul de 15.000 de ori. Pe locul doi si trei la consumul de paste sunt Venezuela si Tunisia. In acelasi timp, preferatele americanelor in materie de paste sunt spaghete, penne si rotini.
5. Suntem mai fericiti daca mancam paste
Pe langa gustul savuros, se pare ca suntem mai fericiti daca consumam paste. Se intampla asta deoarece carbohidratii din paste ne ajuta corpul sa producem serotonina, neurotransmitator responsabil cu fericirea.
6. Sosurile diferite se potrivesc la paste diferite
Nu toate pastele pot fi combinate cu toate sosurile. Astfel pastele lungi si plate merg mai bine cu sosurile cremoase, in timp ce pastele scurte, cu forma tubulara sau in spirala merg cu sosul de rosii.
7. Versatilitatea pastelor
Poti sa te bucuri de o portie de paste la orice buget. Datorita versatilitatii poti sa iti prepari in intimitatea propriului tau camin o portie delicioasa de paste, cu un sos ales de tine. Ingredientele din sosul pentru paste sunt simple si la indemana.
8. Ce inseamna pasta?
Cuvantul pasta vine din latina si inseamna aluat, iar pana in secolul XVIII acestea erau facute manual. Dupa aceasta perioada a fost inventata masina de facut paste, din bronz, ce incerca sa imite miscarile de framantat ale producatorilor de paste.
9. Pastele uscate i-au ajutat pe stramosii nostri sa exploreze lumea
Indiferent daca vorbim de o caravana lunga care explora desertul intr-o lunga calatorie sau un drum pe apa, pastele au fost pentru stramosii nostri o sursa buna de calorii si nutrienti, mai ales ca puteau fi transportate pe o distanta mare fara sa se strice.
10. Pastele si sosul
In primul rand, pastele ar trebui adaugate la sos, nu sosul la paste. In al doilea rand atunci cand doresti o portie gustoasa de paste trebuie sa tii cont ca acestea continua sa se gateasca chiar si dupa ce le scoti din apa, in momentul in care adaugi sosul. Asta inseamna ca ar trebui sa le scoti din apa cu un minut mai devreme, cat sunt inca al dente.
Daca ti-am facut pofta de o portie de paste, MAGGI Ideea Zilei iti aduce impreuna toate ingredientele pe care tu le cunosti deja. Alege sa gatesti in intimitatea caminului tau penne arrabbiata, spaghete carbonara, spaghete milanese sau spaghete bolognese. Bucura-i pe cei dragi cu o mancare rapida si gustoasa.
Bon Appétit!