Quinoa
Quinoa face parte din familia cerealelor antice, denumite in acest fel deoarece au fost cultivate pe parcursul a mii de ani si au suferit foarte putine modificari genetice. Pe langa cantitatea notabila de proteine din quinoa, aceasta contine o multime de alti nutrienti, precum fierul si magneziul, dar si o cantitate mai mare de fibre decat multe alte cereale.
In general, poti inlocui orezul cu quinoa in toate retetele de post, insa aceasta cereala minune este perfecta si pentru salate, supe si tocanite.
Tofu
Tofu este un aliment vegetal si versatil obtinut din laptele de soia. In general, soia este foarte populara pentru vegetarieni datorita continutului ridicat de proteine, fier, calciu si fosfor.
Pentru a te bucura de versatilitatea pe care o prezinta branza tofu, este bine de notat faptul ca acest aliment va prelua aromele sosului sau mancarea de post in care a fost gatit. Incearca sa il amesteci in tigaie cu putin sos de soia, condimentele preferate, ulei de susan si putina miere, apoi adauga usturoi taiat marunt si alte legume.
De asemenea, poti adauga tofu in smoothie-ul tau de dimineata, pentru o sursa extra de proteine pentru masa ta de post!
Fasole
In afara de un continut ridicat de proteine, fasolea contine numeroase substante benefice pentru corpul tau, precum fier, zinc, magneziu si fibre. In general, ele sunt recomandate pentru a imbunatati digestia, iar textura lor le ajuta sa inlocuiasca proteinele animale in multe feluri de mancare. De exemplu, poti opta pentru un burger de fasole daca iti doresti un pic de rasfat in perioada postului.
Pentru burgeri de fasole, amesteca o cutie de fasole rosii pasate cu doua felii de paine maruntite, putina ceapa pe care ai gatit-o inainte, cateva linguri de faina si condimentele tale preferate, iar apoi poti prepara burgerii intr-o tigaie usor incalzita.
Naut
Nautul are un continut ridicat de fibre si proteine si este de neinlocuit in diete precum cea mediteraneana. Poate fi consumat in salate si tocane, insa unul dintre cele mai populare alimente pe baza de naut este humusul. Combina doua cutii de naut cu ulei de masline, pasta de susan (cunoscuta si cu numele de tahini), doi catei de usturoi, sare, piper, chimion si sucul de la o lamaie. Poti experimenta atunci cand vine vorba de cantitati pentru a obtine humusul perfect pentru tine sau poti adauga alte arome, cum ar fi paprika.
Migdale
Migdalele sunt o sursa excelenta de proteine - doar 100g de migdale contin 21.15g de proteine. Migdalele sunt bogate si in vitamina E, ceea ce inseamna ca acestea sunt o sursa importanta de antioxidanti. Acest lucru te poate ajuta sa iti mentii greutatea. De asemenea, consumul de migdale poate fi benefic si sanatatii cardiovasculare si poate ajuta in prevenirea diabetului.
Este recomandat sa consumi migdalele in coaja, pentru a te bucura de toti nutrientii. Incearca sa inlocuiesti una din cele doua gustari recomandate pe zi cu o mana de migdale. In perioada postului, poti adauga migdale maruntite in salata, intr-un iaurt de soia, sau in laptele de soia cu cereale.
Unt de arahide
Untul de arahide este un aliment plin de substante nutritive care, consumat cu moderatie, poate fi benefic corpului tau pe termen lung. Pe langa faptul ca este delicios, untul de arahide contine proteine, magneziu, potasiu si vitaminele E si B6. Desi este perfect consumat dimineata pe o felie de paine de secara, poti adauga unt de arahide si in sosul pentru salata. Doar amesteca cate doua linguri din urmatoarele ingrediente: unt de arahide, sos de soia, miere si otet. Apoi adauga usturoi, ghimbir si putina apa pentru a ajunge la consistenta dorita.
Cu atatea optiuni delicioase, parca nici nu stii ca este post!