Mesteca constant
Incearca sa mesteci orezul constant pentru ca astfel aerul va circula in permanenta si vei capata aceea consistenta cleioasa. Pe de alta parte, daca nu mesteci suficient, orezul se va lipi si se va arde. Atunci cand vorbim de un risotto perfect stim clar ca trebuie sa mestecam in permanenta deoarece acest orez devine cremos tocmai din aceasta agitare a boabelor.
Nu pune toata apa o data
Daca pui din prima toata apa in orez atunci vei obtine doar un orez fiert. Adauga apa (sau o varianta de supa pe care o preferi) putin cate putin, asteapta pana cand orezul absoarbe cantitatea de apa pusa de tine si abia apoi mai pune apa.
Pune cantitatea potrivita de apa
Nu uita ca ratia de apa versus orez este de patru cani de apa la o cana de orez.
Gateste orezul pana are o consistenta dorita
Ca si pastele, orezul trebuie sa fie al dente - gatit, dar sa fie putin tare atunci cand il mananci. Retine ca nu faci budinca de orez!
Foloseste o oala mica
Daca oala in care fierbi orezul este prea larga atunci nu se va forma acel strat cremos obtinut in urma mestecarii permanente a orezului. O alta problema care poate sa apara aunci cand faci risotto intr-o oala larga este ca vor exista zone mai calde si zone mai reci din cauza ca flacara nu va fi egla cu oala. Asadar alege o oala care se potriveste ca marime cu flacara de pe aragaz.
Gateste la o temperatura medie
Orezul trebuie facut la foc mediu si nu la foc mic.
Adauga legume deja gatite in orez
Daca vrei sa obtii un risotto savuros, atunci legumele trebuie adaugate dupa ce au fost gatite in prealabil. Acest aspect este important mai ales pentru legumele care au multa apa in ele (spanac, ciuperci, ceapa verde etc.).
Adauga branza la final
Parmezanul si branza mascarpone trebuie adaugate la finalul proceului de gatire. Doar asa vei obtine un risotto cremos si gustos.
Opteaza pentru reteta clasica
Daca nu ai mai facut pana acum risotto cea mai buna solutie este sa faci reteta de baza (supa de pui, branza si ulei de masline).