Studiile arata ca implicarea copiilor la gatit este benefica in diverse moduri. Iata 7 idei ordonate descrescator:
7. Joaca-te cu prezentarea preparatului
Fa din mancarea sanatoasa o adevarata incantare pentru copii lasandu-ti creativitatea libera cand o aranjezi in farfurie. Da-i preparatului forma unei imagini anume, adauga cateva elemente decorative si simple sau pune ceva pe marginea farfuriei, toate acestea reusind sa faca mancarea mai tentanta si mai interesanta pentru copii.
Sa nu mai spunem cat de populare sunt reprezentarile preparatelor in chip de animal sau de chip uman, iar legume precum broccoli sau conopida pot juca usor rolul de copaci.
De asemenea, te poti distra impreuna cu cei mici lasandu-i pe ei sa dea diverse forme ardeilor si castravetilor din farfurie, precum inimi, stele sau diamante.
6. Implica-i pe cei mici
Copiii care ajuta la prepararea mancarii sunt mai atrasi sa manance tot din farfurie. De fapt, studiile demonstreaza cat de benefica este aceasta activitate.
Exista multe activitati in bucatarie unde te pot ajuta si copiii: spalatul si raderea legumelor sau amestecarea ingredientelor sunt extrem de interesante pentru prichindei. Dar nu uita sa-i implici si la curatenie!
5. Planifica mesele impreuna cu copiii
E atat de placut timpul petrecut cu cei mici atunci cand va ganditi impreuna ce sa pregatiti pentru masa impreuna! Facand asta, copiii vor descoperi cat de importanta este o alimentatie echilibrata (una care sa cuprinda multe cereale, fibre si legume), iar acest lucru le va trezi interesul pentru mancare si ii va ambitiona sa devina creativi impreuna cu tine in bucatarie.
4. Gatiti impreuna acelasi lucru
Bucataria e un loc minunat pentru petrecerea timpului impreuna cu copiii, iar pentru asta nu ai nevoie de echipamente sofisticate sau programe speciale.
De exemplu, framantand aluatul de cornulete impreuna cu cei mici poate fi o activitate extraordinara. Faptul ca pregatiti ceva bun si dulce impreuna va crea, cu siguranta, o amintire frumoasa pentru toata viata.
3. Invata-i ce inseamna viata
Prin participarea copiilor la pregatirea mesei, vei observa ca ei vor capata diverse deprinderi ce le vor folosi in viata. De exemplu, cand taiati pizza in felii sau cantariti ingredientele, poti exersa cu cei mici matematica. Sau ii poti ajuta sa inteleaga mai bine ce inseamna igiena si mancarea curata cand isi spala mainile si pregatesc locul de lucru inainte de a va apuca de gatit. Nu in ultimul rand, puteti vorbi impreuna despre ce inseamna o mancare sanatoasa si hranitoare in timp ce decorati impreuna felurile de mancare.
2. Stimularea imaginatiei
Incurajeaza-ti copiii sa fie creativi in bucatarie. Da-le toata libertatea in decorarea fursecurilor sau provoaca-i sa faca o salata de fructe in forma de curcubeu sau un animal din legume. Ai putea chiar sa le organizezi copiilor o petrecere cu prietenii lor in care sa aiba un concurs de gatit unde fiecare va trebui sa decoreze cat mai frumos mancarea. Dar tine minte - dat fiind ca toti se vor bucura de un premiu foarte gustos, toti sunt castigatori.
1. Nu te ingrijora de mizeria din urma
Incearca sa nu te gandesti la dezordinea in urma distractiei cu copiii din bucatarie. Lasa-le creativitatea libera. In plus, cei mici pot oricand fi parte si din echipa de curatenie dupa ce distractia s-a sfarsit.