Anii nu sunt un impediment pentru schimbare. Orice varsta este potrivita pentru mici schimbari care iti vor imbunatati viata.
Importanta unei digestii corecte
Exista numeroase aspecte referitoare la alimentatie care favorizeaza o nutritie corecta. Aceste practici nu tin in mod special de ceea ce mananci, ci de cum mananci astfel incat sa profiti la maxim de bogatia alimentelor. Iata care sunt cei opt pasi catre o viata mai echilibrata:
- Ia masa stand pe scaun, intr-o pozitie dreapta. Evita accesoriile care preseaza excesiv abdomenul.
- Mesteca cat mai bine alimentele. Inainte de a inghiti, trebuie sa mesteci de 20-40 de ori mancarea.
- La cina opteaza pentru mancaruri usoare. Ideal este sa mananci ultima masa cu cel putin doua ore inainte de culcare.
- Incepe ziua cu un mic dejun delicios care sa contina: lactate, cereale si fructe.
- Nu face activitati foarte intense imediat dupa masa.
- Hidrateaza-te adecvat consumand apa si lichide pe tot parcursul zilei, fara sa astepti aparitia senzatiei de sete.
- Mananca intr-un mediu relaxant si fii constient de faptul ca mananci. Daca iei masa in fata televizorului sau pe birou, cel mai probabil vei manca mai mult.
- Invata sa iti asculti corpul daca iti spune ca ai mancat suficient sau ca mancarea este prea grea. Daca nu il asculti, cu timpul, va evita sa iti transmita semnale si vei manca in exces.
Esti prins intre deadline-uri si task-uri si nu ai timp sa mananci. Din lipsa de timp alegi sa iei pranzul in oras. Uneori pui in caserola mancare gatita in casa. Indiferent de modul in care te alimentezi, in oras sau mancare la caserola, adopta solutii sanatoase.
Daca iti iei mancare la caserola
Echilibreaza
O mancare completa si echilibrata trebuie sa contina cele trei grupe principale de alimente:
- Legume crude sau gatite (in cantitatea pe care o doresti);
- Alimente bogate in hidrati de carbon (paste, orez, cartof sau paine) intre 25-35% din volumul total al mancarii;
- Alimente proteice (carne, peste, oua) intre 20-25% din volumul total al mancarii.
Conservare
Din momentul in care pregatesti mancarea, pana la consumarea acesteia, trec cel putin patru ore. Daca nu reusesti sa pui caserola cu mancare la frigider in acest interval, evita alimente precum: oua (sau produse derivate), carnea, pestele proaspat si gatit. Pentru ati asigura necesarul de proteine, in aceste cazuri poti sa alegi: sunca fiarta, curcan, ton in conserva, somon afumat sau surimi.
Trucuri
- Felurile de mancare de tip salate cu paste / orez / legume sunt optiunea cea mai comoda;
- Pastreaza un recipient cu orez fiert / paste in frigider si asezoneaza-l, daca vrei sa economisesti timp;
- Pastreaza o parte din cina pentru pachetul de a doua zi;
- Alterneaza felurile de mancare ca sa nu te plictisesti.
Daca mergi la restaurant
Obisnuiesti sa mananci din ce in ce mai des in oras. Asta nu inseamna ca ar trebui sa mananci nesanatos. Alege meniuri echilibrate care sa contina supe sau salate si, cel mai important, fii atent la portii. Poti chema un prieten si imparti portiile mari.
Varietatea
Este cheia unei vieti sanatoase. Profita de faptul ca mananci la restaurant pentru a comanda acele alimente pe care in mod normal nu le pregatesti acasa, fie din lipsa de timp, fie din cauza ca unui membru al familiei nu ii place.
Trucuri
- Alege la primul fel o supa sau o salata, iar pentru al doilea fel o mancare care contine proteine. De exemplu: supa de legume + linte cu orez sau legume sote + friptura de pui cartofi;
- Pentru desert opteaza pentru un fruct sau iaurt degresat;
- Ia o gustare usoara la mijlocul diminetii ca nu iti fie foarte foame la pranz;
- Daca obisnuiesti sa consumi bauturi la masa, apa este cea mai buna alegere.
Tu mananci de cinci ori pe zi? Ai o alimentatie echilibrata?
Stiai ca?
- Imediat dupa masa stai relaxat pe scaun sau iesi la o plimbare usoara pentru a favoriza digestia;
- Asculta semnalele organismului tau si mananca ceea ce simti ca iti va face bine pe moment.