La urma urmei, exista mici trucuri si practici care va pot ajuta sa reduceti numarul de calorii, bucurandu-va de delicatesele preferate intr-un mod sanatos, fara a observa diferente mari in gustul mancarurilor pe care le preparati.
Daca vreti sa reduceti aportul zilnic de calorii, cel mai usor mod de a incepe este sa fiti atenti la grasimile pe care le folositi la gatit. Avem tendinta de a folosi mai mult ulei, sau chiar untura, pentru a gati mancarea dorita. Cel mai bine este sa nu folositi uleiul direct din sticla ci sa il aplicati folosind un pulverizator pentru a-l dispersa uniform in tigaie sau in tava de copt. Astfel, aveti garantia ca mancarea nu va avea prea mult ulei sau untura.
O dieta echilibrata poarte include si dulciuri, trebuie doar sa aveti in vedere ce anume mancati si cat mancati. Daca va preparati mancarea singuri, nu ezitati sa inlocuiti jumatate din faina de grau folosita cu faina de ovaz sau cu faina de grau integrala. Daca aveti o cantitate mare dintr-un anumit ingredient, nu va temeti sa o injumatatiti, iart rezultatul va fi suficient de dulce, si poate chiar mai gustos, deoarece nu se va mai simti predominant gustul dulce, ci aroma delicioasa a condimentelor sau a fructelor, sau chiar gustul puternic al ciocolatei. Iar daca vreti sa reduceti si mai multe calorii cu un desert preparat in casa, puteti face acest lucru alegand dintr-o gama variata de indulcitori fara calorii.
Multi oameni pun portii mari de garnitura pe farfurie, deoarece se tem ca nu vor manca suficient de bine, ceea ce de fapt se si intampla. In mod ideal, o masa de pranz este alcatuita jumatate din legume, un sfert din surse de proteine (carne, oua, leguminoase sau produse lactate) si alt sfert din surse de carbohidrati (ex: cartofi, paine, paste, orez, mamaliga sau alte cereale). Legumele contin vitamine, minerale si fibre, printre altele. Fibrele au un efect benefic in digestie, incetinesc absorbtia carbohidratilor si asigura un o senzatie de satietate de lunga durata.
De cele mai multe ori, atunci cand ne este brusc foame, suntem sedusi de mancarea de tip "fast food" sau de mancaruri simple, bogate in carbohidrati. De aceea, daca sunteti pregatiti si ati planificat ce veti manca, este mult mai putin probabil sa cadeti prada dorintei de a consuma o mancare pe care o veti regreta imediat. Desigur ca nu trebuie sa alcatuiti in avans un meniu saptamanal cu trei feluri pe zi, trebuie doar sa va ganditi la ce veti manca in urmatoarele doua-trei zile si sa notati cand veti lua micul dejun sau cina, si chiar sa pregatiti mancarea in avans, apoi sa o pastrati la frigider.